Monday, 26 March 2018

India : Itinerary, Tips and Tricks

Assalamualaikum dan hai gais. Hari ni Ahad, 25032018 (masa aku mula writing post ni). Saja nak bagitau sebab 1 hari tak sempat untuk aku habiskan writing on trip ke India ni. Cukup 2 minggu aku balik dari India. For these 2 weeks, aku busy gila tak sempat nak buat draft untuk itinerary aku pergi India hari tu. 4-5 orang jugak la duk pm aku kat facebook dan instagram mintak itinerari dan bajet pergi Kashmir. Sorry awak-awak sekalian, kita busy sikit hehe. Tapi hari ni baru aku sempat nak fikir pasal post India. Busy gila weh walaupun aku dah habis submit thesis master, tapi labwork aku still continue macam biasa. Ada benda yang perlu dihabiskan.

Misi mencari Ranchoddas Shamaldas Chanchad

Tambah lagi semester ni aku jadi lab demo (sem lepas tak jadi demo) dan fasi Bakti Siswa. Phewww~ Serabut weh. Tapi serabut macam mana pun kerja tak pernah habis. So kena ada masa untuk diri sendiri jugak hahaa. Dengan unifi kat rumah kejap on kejap off, hilang mood nak tulis kat blog. Terpaksa aku beli data then on hotspot. Ini semua kes tikus duk gigit wayar unifi kat rumah. Macam takde benda lain dia nak gigit. Plastik jugak dia cari. Tikus tak kenang budi! Dah la menumpang free kat rumah orang. Dia buat onar pulak. Cisss! Dasar parasit.

Okay back to our business gais. Last few days aku ada tulis post kat blog pasal visa ke India. Ye kena ada visa gais. KENA ADA VISA. So korang boleh click link ni Permohonan Visa ke India untuk baca dengan lebih terperinci okay?? Good luck lerrrr buat visa . HAHAHAAA.

Itinerary

# 5 March 2018 || Monday
International flight
Flight details : Malindo OD 205
Transit : New Delhi
Boarding : 6.15 pm 
Arrived    : 11.45 pm

Transit kat New Delhi ni lama jugak la. Sebab ktorang memang ambik gap lama takut flight delay ke apa. Ada kes kat Malaysia flight gap dia sejam je. Lepas tu viral kat facebook kata airlines teruk. Kau gila ke apa gap sejam?? Nak pergi terminal tu pun kemain jauh kalau berlari-lari anak pun dah semput. Hahahaa.

# Day 1 || 6 March 2018 || Tuesday
Domestic flight
Flight details: Air Asia I5715
Boarding   : 7.10 am
Arrived     : 9.30 am

- Driver kami nama Mohazed (kami panggil Mohabbat hehee) tunggu kat luar airport then terus bawak pergi hotel
- Check-in hotel : Hotel Royal Batoo
- Rehat, unpack barang
- Melawat taman-taman di Srinagar : Nishat Bagh, Mughal Garden, Chesmasahi, Pari Mahal
- Lawat tempat penghasilan karpet
- Balik hotel, rehat, mandi, solat
- Makan malam kat hotel
- Rehat, tidur

# Day 2 || 7 March 2018 || Wednesday
- Breakfast kat hotel
- Bergerak ke Sonamarg
  : Main ski
  : Mini waterfall
  : Makan trout fish
- Ada strike kat Srinagar. So kebanyakkan kedai tutup. Bila tanya kat si Mohabbat tu, dia tak reti sangat nak explain in English. English dia pun basic conversation je. Takpe la. Kami pun sama. Hahahaa macam ayam sembang dengan itik je LOL
- Balik hotel, rehat, mandi, solat
- Makan malam kat hotel
- Rehat, tidur

# Day 3 || 8 March 2018 || Thursday
- Breakfast kat hotel
- Bergerak ke Pahalgam (also known as Mini Swiss)
  : Naik pony
  : Main snow
  : Kat Pahalgam ni la dorang shooting cerita Bajrangi Bhaijan. Wallahi tempat ni lawa gila.
- Balik hotel, rehat, mandi, solat
- Makan malam
- Rehat, tidur

# Day 4 || 9 March 2018 || Friday
- Packing barang
- Breakfast kat hotel
- Bergerak ke Gulmarg
  : Naik gondola
  : Main ski
  : Makan sweetcorn
  : Main snow. Masa ni best gila sebab tetiba snowfalls weh!!! Pastu lebat gila plak salji dia turun.
- Bergerak ke Chanpura main biri-biri
- Balik hotel
- Check-out hotel
- Bergerak ke House Boat
- Check-in House Boat
- Shikara ride sight-seeing tasik
- Dinner kat House Boat
- Rehat, tidur

# Day 5 || 10 March 2018 || Saturday
- Breakfast di House Boat
- Check-out House Boat
- Ke airport untuk pergi ke New Delhi

Domestic flight
Flight details: Air Asia I5716
Boarding   : 9.50 am
Arrived     : 11.30 am

- Ambik teksi untuk ke Agra
- Check-in Hotel Saniya Palace
- Dinner kat bilik je makan maggi hahahaa
- Rehat, tidur

# Day 6 || 11 March 2018 || Sunday
- Takde breakfast. Makan roti je sobsob
- Check-out hotel
- Sight-seeing Agra : Taj Mahal dan The Red Fort
- Balik ke New Delhi
- Shopping ole-ole kat Chandni Chowk (Kalau kau tgk Kabhi Kushi Kabhi Gham, mesti tau tempat ni)
- Check-in luggage
- Balik Malaysia jam 11.15 pm (waktu India)

# Day 7 || 12 March 2018 || Monday
- Sampai Malaysia jam 6.40 am (waktu Malaysia)
International flight
Flight details : Malindo OD 205
Boarding : 11.15 pm 
Arrived    : 6.40 am

Expenditure/Budget

*Flight return tickets KUL-DEL = RM669 (Malindo, include meals and 20 kg luggage)
*Flight return tickets DEL-SRINAGAR = RM325 (Air Asia, 15 kg luggage)
*Visa = RM194.60
*Travel insurance = RM39.00
*Ground package Kashmir = 8500 rupee (lebih kurang RM550)
*Hotel di Agra = RM45 (Divide by 3 = RM15/pax)
Makan minum + Souvenirs + Merepek = 6721 rupee
Aktiviti :
Nishat Bagh = 24 rupee
Mughal Garden = 24 rupee
Chesmasahi = 24 rupee
Sonamarg : Ski = 800 rupee
                   Gambar = 1000 rupee per pax (Pakej 3000 rupee)
                   Jeep = 1267 rupee (3800 rupee utk satu jeep)
                   Trout fish = 100 rupee per pax
                   Tips = 240 rupee
Pahalgam : Pony ride = 1800 rupee
                   Gambar = 800 rupee (Pakej 2400 rupee)
                   Tips = 200 rupee
Gulmarg   : Sewa boot = 150 rupee
                   Gondola = 740 rupee
                   Ski = 800 rupee
                   Upah guide = 720 rupee utk 3 orang (Include tips)   
House Boat : Shikara ride =  510 rupee (Include tips)
Agra/New Delhi : Beca = 100 rupee
                           Teksi return Delhi-Agra = 7200 rupee/3

*Dah book siap-siap kat Malaysia

So total all in trip India 2018 = RM2842.60 

p/s : Kalau korang tengok maybe ada yang tak tally sebab ye la ktorang kan share bertiga. So duit keluar masuk tu kadang-kadang ada baki. So ada yang aku genapkan, ada yang dikurangkan. Hahahaa sorry la aku tak nak peningkan kepala sendiri bab kira-kira duit. Aku lemah sikit dalam maths kehkehkehh. Duit tukar hari tu memang aku habiskan betul-betul kat India. Lagi-lagi kat airport. Aku habiskan last piece 500 rupee yang ada dalam purse dengan beli sandwich tuna Subway kat airport New Delhi. Since kawan-kawan aku dah habiskan rupee dorang lagi awal dari aku, so kami share bertiga je sandwich tu. Kau gigit sikit, aku gigit sikit. Sweet kan i? HAHAHHAAA KBAI.

Tips and Tricks

1. Simcard
Ktorang pergi India memang tak beli simcard weh. Kerja gila tapi nak jimat punya pasal hahaa. Lagi pun ground package yang aku ambik kat Kashmir tu dah sediakan portable wifi. So dia bagi device kat ktorang, maka kami share la bertiga. Lega jugak la. Kalau tak gigih jugak nak tunggu wifi hotel dengan kejap elok kejap tak. Aku taktau la kot-kot tikus dorang gigit jugak wire wifi hotel hahahaa. Ohhhh lagi satu, kalau korang transit kat New Delhi ke macam ktorang, aku nasihatkan jangan beli simcard. Sebab once korang pergi Kashmir, simcard tu tak boleh pakai pun. Membazir jewww. Unless korang stay quite lama kat Delhi, then pergi Agra 2-3 hari plak, haa beli la ye.

2. Airport Security
Airport security dorang ketat gila weh. Lagi-lagi airport kat Kashmir. Sebelum masuk airport tu pun, kereta akan di check, termasuklah luggage korang. Dia scan semua. Tu belum masuk airport ye. Aku ulang. Belum masuk airport. Dorang memang sediakan tempat khas dalam 1-2 km before sampai airport. Dalam airport nanti pun, ada lebih kurang 4-5 security level yang korang kena lepas. Termasuklah 1 luggage confirmation. Korang kena pergi sendiri kat luggage bay dorang untuk bagitau dorang yang mana satu luggage korang. Lepas dah confirm, baru luggage korang masuk dalam kenderaan khas tu untuk bawak ke kapal terbang. Tapi satu yang aku kagum dan hormat dengan security dorang, untuk perempuan, memang akan ada tempat khas yang tertutup untuk dorang body check. Dan hanya polis perempuan je yang akan bertugas untuk penumpang perempuan. Demi menjaga maruah wanita. Come on ladies, orang lain pun hormat maruah kau, takkan kau pulak nak jatuhkan maruah sendiri kan? Jangan pergi Zouk k. HAHAHA :P

Okayyy tu airport Kashmir. Kat New Delhi pun lebih kurang jugak. Dalam airport tu, khas hanya untuk penumpang je. Kalau kau datang nak jumpa orang kat airport, aku warning sila jangan buat k. Sebabnya kawan aku yang sorang tu (takmau bagitau mana satu korang teka la sendiri hahaa), dia elok-elok duk dalam airport tapi sebab nak cari teksi, dia keluar kejap. Sekali pakguard tak bagi masuk wehh. Menangis-nangis kawan aku time gelabah tak boleh nak buat apa. Nak contact tak boleh sebab takde internet. Tapi lepas duk sobsob luar pintu, pak guard tu pun kesian agaknya so dia bagi kawan aku masuk dengan syarat beg dia kena tinggal dengan pak guard tu. Pheww~ Nak masuk dalam airport, kena tunjuk pasport siap dengan flight details. So dalam tu takde la semak sangat.

3. Makan minum
Kat Kashmir kalau bab makan minum, jangan risau sebab dorang almost 100 % muslim. So kami takde la was-was sangat makan. Lagi pun kat hotel yang aku duduk tu, Hotel Royal Batoo, breakfast and dinner memang dah include skali. Tapi ini serius, lauk yang kau jumpa hanya ikan. Dan telur. Tanpa ayam kambing biri-biri dan lain-lain lagi. Sabar je la kan bila teringat  kat ayam. Tapi ktorang dah tak risau dah nak keluar duit makan. Sama jugak masa kat House Boat. Cuma lunch je la kena cari sendiri. Kat sana, ktorang jarang sangat lunch sebab tak sempat pun makan busy buat aktiviti hehee. Lepas tu balik bilik semua kebulur.

4. Kebersihan
Kat Kashmir lebih bersih berbanding Agra/New Delhi. Kashmiri pun takde la berbau since cuaca dorang pun sejuk kering berbanding Agra/New Delhi panas lembab macam kita kat Malaysia. Kalau berpeluh tu, jangan cakap lah. Hahaa. Aku bukan nak burukkan India, tapi ni review jujur dari aku. Mana-mana pergi pun aku akan review adil. Benda baik dan kurang baik aku post je so that takde orang bagi high expectation sangat. Based on apa yang aku tengok sendiri kat Agra, sampah sarap jangan cakap la, merata-rata. Padahal signboard kemain besar "KEEP AGRA CLEAN". Lepas tu ktorang perhati orang sana (tak semua tapi segelintir je), tengah makan tepi jalan ni, selamba badak je buang botol air, plastik makanan dia. Padahal boleh je simpan dulu sampah tu. Orang kita kat Malaysia pun sama. So ini bukan salah negara. Ni salah kauuu. Mentalilti kau tu. Kesedaran sivik tak ado! Bau hancing? Jangan cerita la. Sediakan mask je la aku cakap.

5. Tawar-menawar
Bargaining. Negotiation. Ye benda ni sangat penting ye. Kau kena sangat tegas dengan harga yang kau nak. Kalau dia takmau bagi, kau acah-acah je taknak beli. Walaupun kau desperado sangat dah masa tu. Atleast mintak 50% off dari harga asal. Betul weh kau boleh dapat 50% off kalau kau reti nego. Lagi-lagi lelaki. Muka tu bagi ketat sikit haha. Aku ni nak kata reti nego, takde la reti sangat. Dah la spesis mudah puas hati dengan certain harga. Aihhh rasa menyesal bila fikir balik sobssobss. Sebab kalau tengok harga pony ride ktorang dapat dalam 1800 rupee per pax. Harga asal tak silap aku dalam 2400 rupee. Bunyi macam dah banyak kurang kan?? NO NO NO. Ada satu group pakcik makcik dari Penang ni, dalam 10 orang, dorang nego baik punyaaa dapat dalam 700 rupee je. Dahsyat weh geng-geng dorang. Ye la dorang ada lelaki, kami semua perempuan yang lemah. Tapi bab makan kami kuat HAHAA.

6. Cuaca
Bawak lah jaket tebal. Sweater. Stokin banyak-banyak. Sejuk gais. Sejukkkk. Dan aku rasa aku dah kena frostbite masa kat sana. Sila google ye. Tapi takde la severe pun. Lite lite je. Kulit tangan aku jadi merah, lepas tu macam menggelupas. Kaki pun sama! Gatal-gatal sikit. Sekarang parut pun ada lagi. I iz stress. Dah la parut minyak masak panas tak hilang lagi, datang plak parut lainnnn. Erghhhh. Frostbite ni boleh jadi bila kau exposed kat cuaca sejuk dan kering. Low humidity nanti kulit kau start gatal-gatal then rashes. Taubat wehh. Sila la bawak body lotion banyak-banyak. Dan sentiasa pakai. Same goes to bibir kau. Menggelupas jangan cerita la. Setiap 30 minit aku akan sapu vaseline kat bibir. Sebelum tu bibir aku teruk berdarah sebab terlampau kering. Lepas bangun tidur, tengok menggelupas, berdarah, gigi pun penuh darah. Ye la masa tidur kan kita dalam keadaan unconcious, so kau tak boleh kawal fully 100% anggota badan kau. Menggigit la keja nya masa tidur.

Tu baru kat Kashmir. Sampai je kat Agra, hidung aku pulak berdarah. Sebab cuaca panas sangat. Maybe body aku tak dapat adapt lagi dari cuaca sejuk terus ke cuaca panas. Terkejut agaknya hahahaa. Tu yang bleeding. Aku pun tak faham kenapa travel kali banyak betul sakitnya. Padahal pergi NZ hari tu elok-elok je takde apa.

7. Scam
Ye hati-hati dengan scam. Lagi-lagi kat Agra sebab kat situ ramai gila tourist. Ye la Agra kan ada Taj Mahal dengan Agra Fort. Ktorang tak kena kat Agra tapi ada husband-wife ni dari Malaysia, hilang cash RM300 dalam beg. Padahal yang duk seluk beg tu orang yang ambikkan gambar kat Taj Mahal. Sabar je la. Dan ktorang nyaris kena tipu dengan pakcik teksi. Mula-mula dah janji total semua dalam 7200 rupee, alih-alih sampai airport dia mintak extra 500 rupee sebab kononnya dia bawak ktorang jalan-jalan New Delhi. Padahal apa je. Ktorang memang insist takmau bayar extra sebab masa tu duit memang dah takde hahaa. Ktorang mintak dia call bos dia, tapi dia kata tak dapat. Entah-entah tipu je call masa tu. So last-last dia kata takpe la. Cuma nanti ktorang kena bagitau la member-member yang nak datang New Delhi boleh contact dia sebab dia ada bagi no fon. HAHAA NO PAKCIK NO. Cukup la ktorang je yang kena dengan pakcik. Kami akan cuba selamatkan rakyat Malaysia yang lain hehee.

8. Tips
Tips. Ye dorang akan mintak tips weh. Bukan kita sukarela nak bagi. Dorang akan mintak. So hati-hati lah masa bagi tips. Paling banyak ktorang bagi pun 200 rupee sebab photographer tu memang gigih gila duk ikut ktorang ambik gambar apa semua. Paling sikit ktorang bagi 10 rupee. Dalam 60sen gitu la. Tu pun sebab masa sampai airport, dorang berebut luggage acah-acah nak letak dalam kereta. Padahal boleh seret sendiri je pun luggage tu. Dorang memang insist weh. Kalau tak bagi, memang dia ikut. Pandailah kau lari hahaa.

Hmm ni je kot tips and trick ni aku bagi so far. Nanti kalau esok lusa aku terfikir, aku edit balik post ni haha. Buat masa sekarang, ni je aku mampu ingat balik.

Okay so here is the best part of my trip. Photosssss.

Kuala Lumpur - New Delhi : Let the journey begins

New Delhi - Srinagar

Masa tengok gambar ni depan mata, goosebumps weh. First time dalam hidup tengok view yang subhanallah lawanya. Semua orang dalam flight tu dah semacam tak senang duduk. Akak-akak yang seat belah kanan flight tu dah siap passing-passing phone dia suruh snap gambar hahaa.


Lobby Hotel Royal Batoo. Agak mewah kan?? Hehehee. Kami disambut dengan kahwa tea. Teh rasmi orang Kashmir. Yang ni dorang letak almond. Tapi selalunya dorang akan letak saffron. Rasa dia macam manis-kelat sikit. Rasa herba pun ada. Oh btw bunga ros tu Mohabbat yang bagi hahaa. 3 red roses apa maksud dia??? AHAHAAAA.

Bilik kami. Rasa macam mai honeymoon padahal datang dengan member je.



Nishat Bagh. Berlatarbelakangkan Zabarwan Mountain.

Kami ada try street food orang Kashmir. Takkan nak makan makanan hotel je tiap hari ye dak?? Air susu almond dan telur yang ditabur garam. Yang merah-merah taktau apa nama. Telur tu boleh makan dengan kuah dal. Air tu sedapppp.

Pari Mahal. Sini takde pari murah hahaa. Ye la ye la tak lawak hmm

        

Cara-cara nak buat karpet/sejadah

 
Perkampungan  di sekitar Sonamarg




               
           
Acah-acah flatlay hahaa. Makan trout fish dengan maggi kari pun jadi lah

Kahwa tea. Perfume saffron. Walnut with rose petal jam. Serius weh rose petal jam dia sedap gila dan bau best! Aku tak suka makan jam. Tak kisah la strawberry, blueberry ke anything buah yang di modified dari bentuk asal dan dijadikan jam, aku tak makan. Tapi rose petal jam ni aku try jugak sebab dah alang-alang datang negara orang kan. And yes aku tak menyesal makan walnut ni dengan rose petal jam. Makan dengan madu Kashmir pun sedap. Nak menangis bila terkenang balik sobs. Oh ada lagi satu yang aku beli. Untuk diri sendiri. Walnut body scrub. Punnnnn wangi. Tak bukak lagi sebab sayang takut habis hahaa.
       


Pahalgam a.k.a Mini Swiss of Kashmir

Auuuucakk! Bukan selalu aku geli-geli ni hahahahhaaa


  


Masa ni bibir dah start kering. Setiap 30 min aku tempek vaseline.


Gulmarg. Masa ni dah start snowfalls dah. Rasa bertuah gila sebab orang sana bagitau kat Gulmarg dah lama tak turun salji. Eh tuptup ktorang sampai lepas turun dari gondola tu, snow pun turun skali. Ya Allah memang rasa excited gilaaa dah masa ni. Sebab sejuk sangat masa salji turun, muka pun dah merah-merah dah rasa macam nak makan cendol je masa tu hahahahahahahaaa.  

Sebab cendol takde, so kita makan jagung manis je kat atas gunung tu. Dia punya nikmat makan tu, rasa macam tu la jagung manis paling sedap kat dunia. Sebab perut tengah lapar masa tu. Tambah pulak salji turun sepoi-sepoi bahasa. Aduhhh.



Main biri-biri kat Chanpura. Sebenarnya masa winter, memang susah gila nak jumpa biri-biri area Gulmarg. Ye la dorang pun tahu sejuk weh. Kau je yang jakun tengok salji ahahaa. Tapi nasib baik kawan si Mohabbat yang tolong guide ktorang tu bawak ktorang pergi kawasan kampung dia. So dapat la kami main biri-biri sambil ditemani kanak-kanak Kashmiri. Gebu-gebas biri-biri dorang.


Shikara ride. Naik sampan je sebenarnya. Dorang panggil shikara. Pengangkutan nak pergi ke House Boat ktorang memang wajib naik shikara ni. Kalau tak, takkan nak berenang ye dok?? 

Gambar 1 : Chicken tikka. 1st ayam yang ktorang makan lepas hampir seminggu jejak kaki kat Kashmir. Mahal pun tibai je la. Sebab dah terlalu lapar masa ni. Yang ni ada orang datang jual naik sampan masa ktorang naik shikara ride malam-malam.
Gambar 2 : Dinner. 2nd ayam untuk makan malam. Lega rasa hahaaa.
Gambar 3 : Heater dalam House Boat. Tapi still rasa sejuk jugak. Menggigil jugak tidur malam tu.  

Tuesday, 20 March 2018

Permohonan Visa ke India

Assalamualaikum dan salam sejahtera gais (read : guys). Aku cuba jadi hipster so that takde la orang cakap kita ni lame sangat hahaa. So post kali ni aku nak tulis pasal permohonan visa ke India. Ye gais. Pergi India kena ada visa. No visa, no entry okayyy?

Visa yang dilekatkan pada pasport

Sorry gais tak boleh nak tayang muka formal. Insecurity seorang wanita itu masih menebal dalam diri aku. Hahahaa. Malu weh. Sebab gambar visa tak boleh senyum nampak gigi. Aku sangat awkward kalau senyum tak nampak gigi. Rasa macam tak ikhlas weh. Tak sampai ketulusan tu hehee.

Okay. First thing first. Aku apply visa secara online. Tapi take note gais. Ni bukan e-visa. Cuma aku isi online dan print out borang visa. Nanti aku letak alamat tempat buat visa tu kat bawah k. Korang boleh apply kat web Indian Visa Application. Kat situ kalau nak apply e-visa pun boleh. Takde masalah. Kalau aku, aku lagi prefer nampak visa tu ditempek kat pasport. So apa-apa masalah just refer pasport je. Once kau dah bukak web Indian Visa Application, korang pilih Regular Visa Application. So isi lah macam biasa apa yang korang isi mana-mana borang k. Make sure korang ada contact number dan alamat orang kat India. Contohnya kawan atau sedara kat sana. So that apa-apa jadi, member korang tu ada untuk jadi reference korang nanti. Kalau aku, aku letak contact person orang yang ktorang ambik ground package kat Kashmir. 

Pusat Global Visa India IVS, G-01,
Bangunan Straits Trading,
No. 2, Lebuh Pasar Besar,
50050 Kuala Lumpur. 

Make sure kau isi form tu dengan teliti weh. Ni serius aku bagitau. Aku isi form tu 2 kali print. Gila leceh betul. Kawan aku pulak 3 kali print woiii!! Salah satu reason dia sebab ktorang salah isi part nama. Ye la nama aku dah la kemain panjang. Dalam pasport memang nama aku seketul je tanpa nama ayah. Dalam form tu, isi nama kena sebijik-sebijik macam dalam pasport. Then lepas part nama elok, part number of entries pulak salah. Adoiii. Ktorang pilih single entry. Ye la logik la kan kita nak pi India sekali ja. Takkan la pi 4-5 kali. Hahahaa. Pun salahhhhh. Kena pick multiple entries. So multiple entries tu valid for 6 months.



Dua gambar kat atas ni adalah contoh visa aku yang dah betul, dah elok dan dah siap di print. Selepas 2 kali print. Korang boleh tengok contoh yang ni okay? Isi dan print siap-siap kat rumah. Sebab kalau kau salah isi, kau boleh print kat kedai gambar sebelah tempat buat visa nanti. Tapi bayaran mahal gila namateyyy. Bukak internet sajo tak sampai 10 min dah RM3 wehh. Tu baru kau nak pakai internet. Belum print borang lagi k. BELUM PRINT LAGIII. Cekik darah betul. Tapi kalau korang like betul-betul blur gila "abenda borang visa ni aku tak paham satu pun", korang boleh mintak khidmat tempat visa tu isikan form visa untuk korang. Tapi berbayar la. Tak silap aku harga dia dalam RM20++.

Oh by the way, masa apply visa ni korang kena pergi sendiri. NO WAKIL-WAKIL ORANG LAIN K. Sebab nanti kat sana kena ambik digital photo, nak print fingerprint bagai. Bertabahlah anak-anak. Aku pun dah merasai benda yang sama. Okay, ni list benda/barang yang korang kena bawak masa nak apply visa nanti.

1. Bawak diri (haruslah woi)
2. Pasport original
3. Salinan pasport
4. Salinan tiket penerbangan (return tickets)
4. Borang visa yang telah lengkap diisi
5. Gambar pasport 2 keping (make sure pergi kedai gambar cakap nak buat visa India)
6. Duit bayaran visa RM194.60

So bila dah settle semua, visa korang akan siap dalam 2-3 hari bekerja. Untuk ambik visa, korang boleh wakilkan orang untuk ambik as long as bawak resit asal yang dorang bagi. Takde masalah. Visa hanya boleh diambil belah petang ye anak-anak. Dorang bukak kaunter untuk ambik visa dalam pukul 4pm gitu. So bertabahlah ye. KL sana tu jem teruk gila belah petang. Nasib baik antara ktorang bertiga yang pergi India, aku lah yang selalu free. Ye la kita kan student postgrad. Mana ada kelas dah. Hahhaa. Kawan aku lagi 2 orang tu memang kerja office. Tak boleh nak buat apa la kan.

Okay gais. Post kali ni pendek sahajooo. Sebab takde benda sangat pun nak tulis. Hahaa. Tunggu post itinerary aku pergi India lepas ni. Yang tu confirm panjang sebab banyak benda nak cerita. Kalau face-to-face lagi seronok aku nak cerita. Jumpa zayn malik bagai. HAHAHAHHAHA OKBAI.

Update on 29032018 : Okay gais. Korang boleh baca itinerari aku sepanjang berada kat India ataupun lebih tepat ialah itinerari Kashmir di sini India : Itinerary, Tips and Tricks

xoxo,
fatimazahara.tm

Thursday, 14 September 2017

Yogyakarta : Itinerary, Tips and Tricks

Helloooo dan selamat malam Malaysia (it's 9.33pm , September 13, 2017 while I wrote this post)

<3

It feels good to be home after a few days kat Jogja. Hehehee. Trip to Jogja kali ni ialah trip kawan-kawan je. Chemists trip since 6 of us are chemistry students from UPM (Kimia Perindustrian, Kimia Petroleum dan Kimia Tulen (read : pure chem)). And trip kali ni merupakan kali kedua aku jejak kaki di Jogja after Kelud Eruption in February 2014. Last time trip under fakulti, so tak best sangat sebab banyak melawat uni je. UNY, UGM etc. Dulu pun dapat la merasa pegi Goa Pindul. Tu pun sebab flight delay hahaa. Satu fakulti risau kat ktorang masa tu. Okayy okayy enough tak nak cerita pasal 2014. Ayuh kita bercerita pasal 2017!

So trip ke Jogja kali ni aku tak drive macam pegi New Zealand last March. Boleh baca post tu if you guys nak pegi sana. Sumpah best!!! Dan sumpah banyak duit habis hahahaa. Aku tak berani nak drive kat Jogja (or any part of Indonesia). Dorang punya driving style SANGAT DAHSYAT wehhhh wa cakap. Aku respect mereka (Malaysian) yang berani drive kat sana. Fuhhh.

So basically trip Jogja kali ni aku pakai supir. Tak perlu any GPS or waze dah kat sana. Supirnya udah hafal every inch of Yogyakarta gittewww. Sesat tu takde dalam kamus hidup dia agaknya hahahaa. Dan supirnya pun boleh tahan jugak drive sana. Seram sejuk jugak wehhh.

Itinerary

# Day 1 || 7 September 2017 || Thursday

Flight details : QZ 601
Boarding : 9.25am (waktu Malaysia)
Arrived : 11.38am (waktu Malaysia), 12.38pm (waktu Indonesia)

Supir jemput di airport. Nama supir ktorang Mas Jimmy. Boleh tahan kelakar orangnya. Supir Mas Jimmy ni ktorang dapat daripada Den Yana. Ni contact number dia +62-817-261-513

- Luncheon di Serba Sambal.
- Check in hotel : The Grand Palace Hotel, Yogyakarta.
- Wisata Kalibiru.
- Bakpia food testing di kilang Bakpia Pathok 25 (ada jual, ada free tester hehee).
- Toko batik di Bandar Jogja (batik dia lawa-lawa ya ampunnnnn).
- Dinner Mee Ayam Bakso di Mee Ayam dan Bakso Idolaku.
- Beli roti dan jajan untuk next day di Indomaret (Indomart).
- Balik istirehat di hotel.

# Day 2 || 8 September 2017 || Friday

- Goa Pindul for cave tubing.
- Goa Tanding. Sini ada water rafting tapi tak buat pun. Pergi tengok-tengok je sebab dah penat cave tubing tadi. Plus bajet lari hahahaha.
- Sightseeing dan minum air kelapa di Pantai Kukup.
- Order lobster di Pak Sis Timang. Then terus naik gondola di Pantai Timang.
- Hutan Pinus Pengger.
- Balik istirehat di hotel.

# Day 3 || 9 September 2017 || Saturday

- Sunrise di Mount Merapi.
- Early lunch di Rumah Makan Bonda Merapi.
- Melawat Gereja Ayam.
- Melawat Candi Plaosan sebab candi-candi lain semua mahal haha.
- Minum jus. Taktau nama kedai apa sebab main terjah tepi jalan je.
- Balik istirehat di hotel.

# Day 4 || 10 September 2017 || Sunday

- Sunrise di Mangunan Fruit Garden.
- Sightseeing dan breakfast di Bukit Panguk. Tak ingat nama kedai apa sorry huhu. Tapi ada satu kedai makan je kat atas Bukit Panguk tu.
- Sightseeing di Hutan Pinus
- Sightseeing di Watu Goyang.
- Shopping di Malioboro.
- Early dinner. Makan bakso kat gerai Bakso Seringin depan klinik mata Dr. Yap.
- Minum Kopi Luwak, Mataram Loewak Coffee di Bantul.
- Balik istirehat di hotel.

# Day 5 || 11 September 2017 || Monday

- Check out hotel : The Grand Palace Hotel, Yogyakarta.
- Breakfast soto perut di Warung Soto Pak Marto.
- Balik ke Malaysia, Ohh Tanah Airku.

Flight details : AK 347
Boarding : 12.55pm (waktu Malaysia)
Arrived : 3.40pm (waktu Malaysia), 4.40pm (waktu Indonesia)

Expenditure/Budget

* Flight return ticket = RM 255.10 per person (sharing luggage)
* Hotel = Rp 2,232,000 for 5 days 4 nights ( 2 rooms)
* Supir = Rp 450,000 per day
* Simcard Three = Rp 50,000 for 3GB. 

# Day 1 || 7 September 2017 || Thursday

* Makan di Serba Sambal = Rp 28,000 (nasi putih + ayam bakar cinta + teh ais )
* Wisata Kalibiru
Entrance fee = Rp 10,000 per person
Spot gambar = Rp 15,000 per person
Gambar = Rp 200,000 untuk 53 keping gambar. Ktorang decide untuk beli semua. Kalo nak beli satu-satu mahal. Rp 4,000 sekeping. 
* Makan di Mee Ayam dan Bakso Idolaku = Rp 14,000 (mee ayam bakso + teh ais)

# Day 2 || 8 September 2017 || Friday

* Goa Pindul
Cave tubing = Rp 100,000 per person
Gambar + CD = Rp 130,000 per group
* Pantai Kukup
Entrance fee = Rp 50,000 per mobil
Air kelapa = Rp 30,000 untuk 3 biji (Harga asal Rp 12,000 sebiji. Nego dapat la murah sket)
Udang celop tepung = Rp 15,000 (Udang dia berbau sket so makan sikit je. Tak sure either dia memang tak fresh atau bau rempah. Tapi rasa dan bau dia memang pelik)
* Timang Beach
Ojek/Motor = Rp 60,000 per person    
Gondola = Rp 200,000 per person
Makan Lobster = Rp 100,000 per person (Harga termasuk ikan bawal, teh ais, sotong celop tepung, tempe)
* Hutan Pinus Pengger
Entrance fee = Rp 2,500 per person
Gambar = Rp 8,000 (Rp 4,000 sekeping (softcopy))

# Day 3 || 9 September 2017 || Saturday

* Trip Mount Merapi = Rp 900,000 (2 jeeps)
* Makan di Rumah Makan Bonda Merapi = Rp 126,000
* Gereja Ayam = Rp 44,000 per person (Entrance fee + mobil)
* Candi Plaosan
Entrance fee = Rp 50,000 per person (Harga asal Rp 150,000 per person tapi sebab Mas Jimmy ada geng yang keja kat candi so dapat murah hehehe)
Tips jurufoto (kawan supir) = Rp 20,000
* Minum jus buah = Rp 7,000 per person

# Day 4 || 10 September 2017 || Sunday

* Mangun Fruit Garden = Rp 5,000 per person
* Bukit Panguk
Entrance fee = Rp 2,000 per person
Breakfast = Rp 12,000 (nasi + ayam goreng)
* Hutan Pinus = Rp 2,500 per person
* Watu Goyang = Rp 2,000 per person
* Malioboro = Rp 200,000 sahajoo hahaa sebab takde benda nak beli. Masa 1st time datang Jogja 2014 dulu dah banyak shopping sampai exceed berat luggage hahahahaa.
* Dinner bakso di Bakso Seringin = Rp 10,000 per person
* Kopi Luwak
Minum = Rp 30,000 per cup
50g serbuk kopi luwak = Rp 150,000 beli jugak la sebab Abah peminat tegar kopi

# Day 5 || 11 September 2017 || Monday 

* Breakfast soto perut di Warung Soto Pak Marto = Rp 30,000 per person

So total all in trip Jogja 2017 = RM 803. 

p/s : Kalau korang kira expenses kat atas dengan RM803 memang tak tally la sebab expenses atas tu ada yang ktorang tong-tong berenam. Total RM803 tu kira semua total duit yang aku dah keluarkan untuk trip Jogja.

Ada lagi Rp 5,000 baki dalam purse ni hahahaaa. Trip ktorang quite mahal sebab hotel dan tiket flight. Yes hotel ktorang duduk tu grand gila kot. Nama pun dah The Grand Palace Hotel. Hahahaaa. Mas Jimmy pun ada cakap yang ktorang ni antara customer dia yang mewah duduk hotel tu. Selalunya orang datang Jogja duduk hotel biasa-biasa je. Hmm nak buat camne terpaksa book hotel tu sebab hotel lain semua dah fully booked!!! Flight pun mahal. Ada yang dapat murah hari tu dalam RM 96 je return ticket KL-JOG-KL. Gila murah weh. Pandai-pandai la korang eh. Aku ada bagi tips untuk cari tiket murah di post New Zealand sebelum ni. Jemput klik link hehee.

Korang boleh dapat murah lagi dari RM 800. Serius boleh. RM 800 ni dah kira mewah habis dah ni kalo kat Jogja. Ni pun sebab aku shopping berapa la sangat Jogja tu. Kalo tak, mau dekat RM1000 jugak habis tu hahaha.

Tips and Tricks

1. Simcard 
Jangan beli simcard Three sebab line teruk nak mam***. Aku balik Malaysia data masih berbaki lagi sebab internet slow gila namateyyy. Nasib baik hotel ada wifi. And menyampah gila bila setiap setengah jam mesti dapat mesej suruh topup sebab beli sim ni, dorang tak sekalikan dengan kredit. Cuma ada data je. Beli Telkomsel/SimPATI much better. Ohh btw Three ni tak support personal hotspot. So terpaksa la kami bertiga (bilik hotel sama) yang pakai iOS beli sorang satu. Bilik yang Android tu boleh la share hotspot. Hmm.

2. Gambar lawa
Yes mostly gambar ktorang memang lawa (flip shawl vigorously) hahahaa. Serius tak tipu. Sebab ada beberapa tempat yang ktorang pegi tu memang ada photographer dia sendiri. Pakai DSLR kauuuu. So korang just keluarkan duit je nanti k. And jangan lupa pose cantik-cantik. Kalo gambar lawa, tapi pose tak lawa tak jadi jugak hahahahahaha. Okay jangan kecam. 

3. iOS VS Android
LOL this is not a techno post. So aku bukan nak compare mana lagi bagus. HAHAHAAA. Cuma nak bagitau yang gambar softcopy korang dapat kat setiap spot tu, mostly senang di transfer ke Android phone. Sebab photographer nya semua pakai Android. Bersyukur la antara ktorang berenam, 3 iOS - 3 Android. Kau jangan nak kecam sangat pengguna iOS ni k. Ye aku tahu iPhone 8 and iPhone X dah keluar. Duk diam-diam jangan nak kecam sangat.

4. Kebersihan
Hotel. Yes hotel tempat aku stay tu sangat bersih. Tip top habis so tak boleh nak complain lebih-lebih pasal kebersihan hotel, toilet etc. Cuma mana-mana part of Jogja ni sila la bawak dan pakai mask. Sebab berhabuk. Nak pergi Mount Merapi masa naik jeep hari tu pun berhabuk ya ampunnn. Debu dia halus-halus. Masuk lungs kau habis la. Lagi-lagi yang ada asma etc tu. So mask ni pun boleh cover muka korang daripada kotoran-kotoran yang bakal menyebabkan jerawat. Haaa cuak lettewww cakap pasal jerawat. Kawan aku naik seketul jerawat sepanjang duduk Jogja. Sourvernir katanya. Ahahaah.

5. Makan dan minum
Bab makan kat Jogja, mungkin tak perlu nak risau sangat sebab mostly Muslim kan kat sini. Cuma kena hati-hati la sebab orang kata ada yang buat meatball bakso tu daripada daging tikus. Aku pun tak sure kesahihannya camne tak boleh nak cakap lebih-lebih la kan. Tapi since ktorang ada supir, Mas Jimmy ni Islam k. So dia yang bawak ktorang pegi makan sana sini. So dia tahu la mana yang perlu mana yang tak. Minum, kalo korang dah desprate sangat dahaga tu, sila beli air mineral yang bertutup (sealed). Sebab takut jugak kalo minum air tak bersih kan. Karang ada yang cirit-birit masa travel nanti. Pehhhh sumpah mati mood. Boleh buat gaduh weh kalau kau mencirit masa travel ni.

6. Cuaca
Indonesia sama je cuacanya macam Malaysia. Tak perlu risau. Siangnya sama panas macam kita hahaa. Cuma masa nak pergi Mount Merapi awal pagi tu, memang sejuk la around 16-18°C. Kat Mangunan Fruit Garden pun sama je sejuknya sebab pegi awal pagi untuk tengok sunrise kann.

Okay cukup 6 je la kot so far tips and tricks ni. Yang lain-lain maybe common travel tips la kot. Semua dah tahu kan. Takkan la cara-cara nak lipat baju masuk luggage pun aku nak kena tunjuk sini hahaa.

p/s : tak perlu visa pun untuk pegi ke any part of Indonesia. 

Okayyy. This is the best part of this post. Photosssss. Please enjoy *insert wink emoji*

1) The Grand Palace Hotel




Ni antara gambar hotel yang kami stay hari tu. Serius wehhh selesa gila. 1 bilik mximum 2 orang je tapi pandai-pandai kami seludup jadi 3 orang hehee. Staff hotel tu pun macam dah tak kisah kot sebab dah banyak kali dorang nampak kami berenam je lalu-lalang area hotel tu. Plus kat hotel ni susah gila nak jumpa Malaysian. Ada la 3-4 orang je yang aku nampak hari tu. Mostly semua mat saleh mata biru hijau. 

2) Wisata Kalibiru




Kat Wisata Kalibiru ni ada disediakan kedai makan, tempat solat, dan toilet yang bersih! Ktorang pegi ke Wisata Kalibiru ni hari Khamis. So memang takde orang sangat nak berebut nak beratur nak que untuk ambik gambar semua. Relax tenang-tenang ajaa. Tak perlu nak rush pun. Tapi kalo hari Sabtu Ahad, bersedialah dengan perisai anda hahahaa. Dan kat sini disediakan photographer berDSLR siap spotlight everything. And dorang yang siap guide kita untuk pose atas pelantar tu. So senang kerja kita bukan?

3) Kilang Bakpia Pathok 25

Bakpia coklat

Bakpia ni dia ada banyak version. Bakpia Pathok 25, Bakpia Pathok 75 etc. Dulu yang famous Pathok 75 la kata Mas Jimmy. Tapi lama-lama Pathok 25 take over. Maybe sebab dah kurang kick dia tu. Kat kilang yang ktorang pegi ni dorang ada prepare 4 perisa bakpia. Kacang hijau, coklat, cheese, ubi keledek (purple). Tapi tester dorang bagi cheese dengan coklat je. Bagi aku bakpia ni hanya sedap bila di makan masa panas-panas je. Bila dah sejuk, tak sedap sangat. Plus kulit bakpia ni rasa dia macam roti canai je. Takde la special bagi aku sebab dah selalu makan roti canai kan. Aku tak beli pun. Tibai tester je hehehee.

4) Toko batik



Kedai batik ni mana-mana pun ada area bandar Malioboro. Dan batik dia sangat murah dan lawaaa errr I kenottt la. Tapi aku tak beli pun. Minat tu minat tapi bajet dah lari hahahaa. Kawan aku je yang duk memborong kat sini untuk family dia sebab this is her first time in Jogja. Kedai batik ni bukan hanya jual batik je, kain sutera pun ada. Ya Allah dia punya kain sutera tu lembuuuuuutt sangat weh. Geram betul. 

5) Goa Pindul

Cave tubing

Hahahaaa sorry 1 photo je aku up kat Goa Pindul ni. Sebab mostly gambar yang photographer snap kat dalam gua tu tak lawa sangat. Spot nya lawa tapi photographer nya takde skill. Hmm. Semua gambar zoom in. Stress ktorang tengok! Dah la bayar mahal weh Rp 130,000. Setakat gambar zoom in baik tak payah. Baik aku tempek gambar selfie je kat instagram hahahaaa. Tapi okay la buat merasa lagi sekali. Lepas ni tobat dah kot tak masuk Goa Pindul ni hahaaa. Goa Pindul yang aku masuk kali ni lain daripada yang tahun 2014. Tempat dia jauh sket la. Tapi yang tu ada dalam pakej lain. Kena bayar another Rp 100,000. Sebab dah merasa dulu, so kali ni tak masuk pun la yang tu. Quite kecewa jugak la kat Goa Pindul ni. Tapi apa boleh buaaatttt. 

6) Pantai Kukup



Kat Pantai Kukup ni best. Walaupun cuaca panas, sea breeze dia tetap sejuk dan angin sepoi-sepoi bahasa Indonesia hehee. Tak merasa la sunburn sangat walaupun kulit aku dah slowly burn masa tu. Sebab angin sejuk kannnn. Kat sini takde aktiviti sangat pun yang boleh buat kecuali duk berkelah, makan-makan, mandi laut macam biasa. Jadi aku up gambar permandangan je la ye. Ktorang ada jugak makan udang kat sini tapi part makan semua aku kumpul skali kat bawah. Keep scrolling k. So geng aku kat sini banyak duk selfie etc. Biasa la dorang semua kan stok retis-retis kecuali aku yang muka sememeh tudung sebelet yang tak semengah ni. Kalo ambik gambar pun muka sepesen je. Tak reti nak pose ala-ala model macam orang tu (YOU KNOW WHO GENG KENTUT BERSEPAH KALO KORANG DAH BACA BLOG AKU NI HAHAHAAA).

7) Pantai Timang





Nak naik gondola kat Pantai Timang ni sangat mencabar weh. Bukan naik gondola je yang mencabar, otw nak pegi ke Pantai Timang yang paling mencabar gilaaaa. Sebabnya ktorang sampai agak lambat dan jeep kat sana dah habis untuk bawak ktorang ke Pantai Timang. So terpaksa la ktorang naik ojek (motor). Jalan nak ke Pantai Timang ni dah la sempit, tak rata, berbatu kasar, siap pakej jauh 3 km lagi dari tempat ktorang park kereta. Jalan dia pulak berbukit bukau. Cramp tangan sebab duk menahan pegang motor.

Ktorang datang ke Pantai Timang ni hari Jumaat (9.9.2017) after zohor. And fyi, team Running Man ada datang Pantai Timang ni untuk shoot denda Lee Kwong Soo naik gondola for 1 % I Go episod. Aku tak sure dorang datang hari Isnin (5.9.2017) atau Selasa (6.9.2017) Yang aku perasan welcome banner dan R flag (kat gondola) dorang still ada kat sana. Orang yang handle gondola tu pun cakap waktu Running Man datang situ, penuh peminat dorang sepanjang 3 km jalan yang berbatu-batu tu. Fuhhh memang diehard fans betul la. Dan Pantai Timang ni ditutup the whole day sepanjang shooting Running Man berlangsung.

8) Hutan Pinus Pengger


Mas Jimmy rancangnya nak tengok sunset kat Hutan Pinus Pengger ni. Tapi masa sampai kat sini, memang dah gelap tak nampak langsung matahari nya. Ktorang pun dah mula moody dah time tu hahaa. Sebab rancang lain tapi benda lain jadinya. Cuma kawan-kawan aku duk pujuk-pujuk cakap kita husnudzun je kita husnudzun je k. Tengok la apa-apa yang ada. Then terjumpa la spot untuk bergambar macam kat atas tu. Then bila bergambar kat sini, ehhhh lawa pulak gambarrrrnyaaa. Terus macam okaaaaaayyyy gambar ni kena beli 2 ehhehee. Then yang aku perasan, orang lain mostly up dalam itinerary gambar dorang waktu sunrise, siang atau sunset. Kira rare la gambar malam-malam berlatarbelakangkan scenery bandar Jogja waktu malam. Ada hikmahnya. Tu la orang cakap kita yang merancang, tapi Allah yang menentukan.

9) Mount Merapi













Nak ke Mount Merapi ni, kena naik jeep sebab jalan dia boleh tahan teruk jugak. Ye la nak naik gunung kan. Bukit Broga pun jalan dah tak semengah, apatah lagi Mount Merapi ni yang masih aktif. Bila-bila masa je boleh meletus. Since ktorang berenam, kena book 2 jeep sebab 1 jeep boleh muat 3 orang je tak termasuk pemandu. And anddd sila bawak sweater atau baju tebal ye anak-anak. Sebab sejukkkk weh. Tak menggigil tapi still sejuk. Ye la pagi-pagi buta before sunrise lagi dah menapak ke Merapi sebab nak tengok sunrise punya pasal. Dan jangan lupa jugak bawak mask korang. Sini debu teruk gila weh. Teruk sangattt.

Out of semua aktiviti yang ktorang buat kat Jogja, Mount Merapi trip paling best bagi aku. Quite informative jugak la bagi aku yang malas membaca info semasa ni. Sebab supir jeep ktorang, Mas Teko dengan anak sedara dia (lupa nama weh sorry! hahaa) cerita sedikit sebanyak pasal letusan Merapi 2010. Letusan tu antara yang terdahsyat pernah berlaku sebab batu yang besar dari dalam gunung tu pun terhempas boleh mencecah 15 km jauhnya dari Mount Merapi. Bayangkan betapa teruknya letusan Merapi masa tu. Mas Teko pun ada bagitau pasal rakan-rakan dia yang jadi sukarelawan pada hari kejadian pun turut terkorban sekali masa tu. Goosebumps weh masa dia duk cerita. Lagi-lagi bila dia duk cerita sambil bawak ktorang melawak rumah (dijadikan sebagai muzeum) yang rosak akibat Merapi. Rumah tu quite besar la. Dorang ada tunjuk replika rumah tu sebelum berlakunya letusan Merapi tu. Cantik rumahnya. Tapi sekelip matanya je musnah akibat Merapi. Sebak jugak la masa tengok gambar letusan semua.

10) Gereja Ayam


Silauuuu padan muka tak bawak shades. Blerghhhhhhhhhhhh.



Gereja Ayam. Yes, gerejanya berbentuk ayam. Kau jangan nak gelak sangat eh. Sebelum aku sepak-sepak muka kau (dialog troll budak darjah 5 vs darjah 3) hahaaa. Sini kau boleh tengok keunikan gereja kat Jogja ni. Selalu gereja yang kita nampak tu bentuk common la segi empat kotak-kotak. Tapi hat ni bentuk ayamm. Omeyyy angattt. Hehehee. Takde aktiviti penting pun boleh buat kat sini. Just melawat kawasan sekitar je. Plus, kawasan dalam gereja ni pun still dalam renovation. Tapi bentuk gereja unik. Aku ulang ye bentuknya yang unik. Jangan expect lebih-lebih bila datang sini. Behave sikit kat rumah orang ni. Rumah kita sendiri pun kita behave kan. And benda paling released gila rasa bila pegi toilet dia. Bersih weeh! Aku pulak nak tercirit dah time tu dengan perut berangin-angin sepoi bahasa. Buat mati mood betul. Kan dah cakap kalo mencirit time travel ni boleh buat gaduh silap hari bulan grrrr.

11) Candi Plaosan








Out of semua candi i.e Candi Borobudur, Candi Prambanan etc, Candi Plaosan ni la yang paling istimewa. Kenapa? Sebab selalunya candi dia tempat beribadat bagi 1 agama je. Contohnya Candi Prambanan yang merupakan candi Hindu terbesar dan termegah yang dibina di Jawa manakala Candi Borobudur yang merupakan candi Buddha terbesar dunia. Tapi Candi Plaosan ni, dia merupakan campuran kedua-dua agama Hindu dan Buddha. Sebab kalo perasan, struktur bawah dia macam Candi Prambanan tapi bahagian atas ada stupa. Stupa tu bentuk dia macam loceng sket yang ada kat Candi Borobudur. And terima kasih kat Mas Vishnu sebab bawak ktorang jalan-jalan area candi ni and siap tolong jadi unofficial photographer lagi hehehee.

12) Mangunan Fruit Garden



Kat Mangunan Fruit Garden ni boleh tengok sunrise siap dengan awan-awan nano lagi. Tapi malangnya hari kejadian, takde langsung awan yang menjengah. Langit clean and clear!!! Kami pulang dengan perasaan hampa. Sobss. Sebab kalo ada awan, spot gambar sini lawa gilaaaa. Kalo tengok gambar orang lain yang dah datang sini, siap ada awan berkepul-kepul. I iz jealouzzzz.

13) Bukit Panguk




Bukit Panguk ni pun best jugak view nya. Tak ramai orang datang sini. Angin dia sejukkkk membelai muka #ehhh Dann ktorang breakfast kat sini before menuju ke next destination.

14) Hutan Pinus




I will stare at you until you marry me #ehhhhh

Dah nama pun Hutan Pinus. Mestilah banyak pokok pine. Hahahaa. Taknak describe lebih-lebih kat Hutan Pinus ni sebab UPM pun ada hutan pinus dia sendiri. Tak percaya? Silalah datang ke UPM Serdang ye kawan-kawan. Hehhehee.

15) Mataram Luwak Coffee


   


Luwak tu musang ye anak-anak. So kopi luwak ni kopi musang. Semua orang sebenarnya dah salah sangka pasal kopi luwak. Dorang duk ingat yang kopi luwak ni sebenarnya kopi yang dibuat daripada najis musang. Dulu aku pun duk pikir kopi najis musang. Dah pelik kenapa kau nak jugak minum kopi taik musang banyak lagi kopi hipster kat luar tu ada. Aduhhhh. Pusing aku! Pusing tau! 

Sebenarnya, kopi luwak ni biji kopi jugak. Cuma biji kopi tu dah dimakan oleh musang dan musang tu berak keluar balik biji-biji kopi tu. Biji kopi tu tak ter-digest sekali dalam perut musang tu. Dan musang-musang tu pun high taste wehhh. Dia tak pilih la biji-biji kopi yang biasa cikai-cikai ni. Only the best biji kopi je yang dia telan. Lepas musang tu keluarkan najis dia yang berbentuk biji kopi yang tak ter-digest tadi, maka najisnya diambil, dibersih, diproses dan dibakar suhu yang tinggi sebaiknya untuk dijadikan serbuk kopi. Haa bukan minum najis musang k. Imam Muda Asyraf pun ada datang minum kopi luwak kat sini tau.

16) Makan-makan di Jogja

Soto perut di Warung Soto Pak Marto

Udang celop tepung + air kelapa di Pantai Kukup

Nasi putih + ayam bakar cinta di Serba Sambal

Yang ni menu pelbagai. Yang penting ada sate cendawan dan jus alpukat

Nasi putih + ayam goreng + lele goreng + sambal di gerai Bukit Panguk

Lobster + ikan bawal + sotong celop tepung + sambal tempe di Pak Sis Timang

Bakso sapi di Bakso Seringin tepi jalan

Mee ayam bakso di Mee Ayam dan Bakso Idolaku

Okayyyy kasi up satu gambar dengan Mas Jimmy before balik Malaysia

Okayyyy. Itu sahaja kali. Til next journey pulak :D

p/s : post ni lagi panjang daripada post pegi New Zealand hari tu ahahaa

xoxo
fatima zahara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saya Punya Lilypie

Lilypie Trying to Conceive Event tickers